23 Temmuz 2009 Perşembe

BAK BİR DENİZ YILDIZI DANSEDİYOR :)


photos by Caner Candemir

Sualtında unutuyor insan… suyun yüzeyinde kalan her şeyi.., özellikle de çirkin olanları, susuz kalmışları, kuru ve soğuk anıları, hiç olmamış olmasını dilediği yaşanmışlıkları..sonra bir şarkı tutturuyor içinden.. henüz derinlere bile inmemişken, kendi derinlerinden bir ses bir nota geçiyor. Suyun içinden, su gibi! Düşünmüyor bile hangi şarkının daha güzel, daha söylenesi, daha çok sevilmiş ya da en çok paylaşılmış olduğunu. Yalnızca geçiyor insan, geçen ilk notayla birlikte kendinden… Balıklar mı daha şaşkın bakıyor kendisi mi bilemiyor, neye şaşırdığını da… bunun çocukluğundan kaldığını fark edip gülümsüyor.. sualtında bilmeden de gülebiliyor insan, sonra yine bilmeden, düşünmeden ağlayıveriyor. Balıklar aynı bakıyor ama insan hep, her zaman, inadına başkalaşıyor, sualtında kendi değişkenliğine tanık oluyor. Minik bir bebeğin kirlenmemiş yüreğinden az önce düşüvermiş gibi suya, suyla tanışıyor.. su deviniyor, insan duruyor..sonra dünya deviniyor, su duruyor.
Sualtında konuşuyor insan, evrenle, bilmedikleriyle.. en çok da kendiyle.. sen bir yetimsin deniz de gönüllü anne…
Susuyor insan bir daha hiç konuşmayacakmış gibi… bir daha hiç duymayacak ve hiç duyulmayacakmış gibi.. aldığı nefesten başka hesap bilmiyor , yapılmış hesaplarınsa defterini dürüyor, matematik bilmiyor, coğrafyadan geçiyor..coğrafya senden, sen kendinden!
Sen denizin içinden, deniz gözlerinden.. sen derinlerden, derin senin teninden..
Bir denizyıldızı dans ediyor, bitkiler raks ediyor, bir vals başlıyor sonra, müzik tam içinden geçiyor..Yanılmıyorsun o denizatı “sana” gülümsüyor. Küçük kırmızı bir balık çıkıyor karşına, o balık oluyorsun , Orhan Veli geliyor aklına canın rakı çekiyor, özlediğin bütün coğrafyalar bir şişeye doluyor, yazdığın mektuplarıysa artık balıklar okuyor.. Tonlarca mavisin şimdi, diğer renkler kör oluyor.. şarkı yarım kalıyor, başka tüm yarımlar tamamlanıyor.. Az önce dokunduğun kayalıksın sen artık, yaşam sana çarpıp çarpıp dönüyor, sen de yaşama.. bir daha.. saçların iyot, özlemlerin anoson kokuyor..

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Eşsiz güzellikleri, derini ve maviyi anlat deseler sanırım bu kadar becerikli olamazdım. Tabii ki bu duyguları ancak yaşayan bilir! Bunu da unutmamak lazım...
Daha nice güzel makalelerini sabırsızlıkla bekliyorum.
Tebrikler Ececim...

Caner CANDEMİR

kaptan dedi ki...

Sen bütün o güzellikleri, derini ve maviyi anlatmakla kalmayıp bize de sunuyor, yaşatıyorsun zaten Canercim.. "görebilen" bir insanın yorumu benim için çok değerli.. çok çok teşekkür ederim..yorumun ve fotoğraflarını cömertce paylaştığın için..

Hakan BÜYÜK dedi ki...

Gönlümdeki iki güzel insanın çalışması. Biri o güzelim fotoğrafları çekiyor, diğeri güzelim fotoğraflarla ilgili o kadar güzel makale yazıyor ki..
Ben ise ortaya çıkan bütünleşmiş güzellikten diğer insanlar da istifade etsin düşüncesi ile; kişisel web sayfamda ve face'te duvarımda yayımlamadan yapamıyorum.
İyi ki varsınız :-)
Sağlık ve neşeyle kalınız.